Program in vitro we Włocławku?

Radni Lewicy we Włocławku, podczas konferencji prasowej, poinformowali o przygotowanym wniosku do Prezydenta Miasta o wprowadzenie zmiany do miejskiego budżetu na rok bieżący dot. wsparcia leczenia niepłodności poprzez in vitro.

Z dziennikarzami spotkali się wiceprzewodnicząca Rady Miasta Joanna Hofman-Kupisz oraz przewodniczący Klubu Radnych Lewicy Piotr Kowal.

Radni zwrócili uwagę na fakt usunięcia przez PiS z listy priorytetów Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025 punktu "Poprawa zdrowia prokreacyjnego".

wloclawek in vitro1  in vitro wloclawek5

Jest nader czytelne, że to kolejna spłata długu wobec Kościoła za otrzymane wyborcze wsparcie polityczne. PiS bezwzględnie w imię ideologii i nakazów episkopatu jest w stanie zostawić bez jakiekolwiek wsparcia ponad milion polskich par zabiegających o dziecko. Sytuacja demograficzna Polski jest nadal zła i nie poprawił jej program 500+. Dotowanie przez państwo programu in vitro zostało zatrzymane w 2016 r.

– Tym większa jest nasza odpowiedzialność jako samorządowców, aby dać odpór kolejnym barbarzyńskim pomysłom tego rządu – mówiła radna Lewicy.

Piotr Kowal przedstawił wniosek do prezydenta M. Wojtkowskiego o przygotowanie zmiany w budżecie na najbliższą sesję Rady Miasta dotyczącej przeznaczenia kwoty co najmniej 200 tys. zł na wsparcie leczenia bezpłodności metodą in vitro.

Jeśli uda się uzyskać akceptację Rady Miasta, Włocławek będzie miał swój program wspierania in vitro, jak kilka największych miast w Polsce.

Relację z konferencji prasowej zamieścił m.in. portal ddwloclawek – zobacz video

nim, 5 lutego, 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!