image_intro_alt

Lewica walczy o budżet obywatelski w Jędrzejowie, Małogoszczy, Sędziszowie oraz w Wodzisławiu

Zarząd Powiatowy Nowej Lewicy w Jędrzejowie zwrócił się do władz w Jędrzejowie, Małogoszczy, Sędziszowie oraz w Wodzisławiu z wnioskiem o uwzględnienie Budżetu Obywatelskiego w projekcie budżetów w/w gmin na 2023 rok.

Jak czytamy w piśmie: Artykuł 5a ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2022r., poz. 559)  w czytelny sposób określa zasady i szczegóły funkcjonowania budżetu obywatelskiego. Uważamy, że budżet obywatelski to wyjątkowa okazja do rzeczywistego i bezpośredniego współdecydowania o tym, na co zostanie wydana część budżetu gminy. Ponadto umożliwia on zgłaszanie i promowanie własnych projektów przyczyniających się do poprawienia jakości życia wszystkich mieszkańców. Trzeba również zauważyć, że idea budżetu obywatelskiego wpisuje się w koncepcję społeczeństwa obywatelskiego i public governance (nadzoru publicznego, współzarządzania).

Mając na uwadze, iż samorząd terytorialny tworzą jego mieszkańcy, uważamy, że warto dać szansę obywatelom aby mogli bezpośrednio współdecydować o tym, czego potrzebują.

Nie mamy żadnych wątpliwości, że skutkiem wprowadzenia budżetu obywatelskiego będzie pozytywny wpływ na „małe ojczyzny”, którymi są gminy. Biorąc pod uwagę powyższe, jako Nowa Lewica pragniemy zachęcić Państwa do przeanalizowania naszego wniosku i umożliwienie mieszkańcom wpływu na funkcjonowanie gmin, w których mieszkają.

Artur Grela, Przewodniczący Nowej Lewicy w powiecie jędrzejowskim

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!