image_intro_alt

Dlaczego w budżecie m. Radomia na rok 2023 zabrakło środków na program In Vitro - zadaje pytanie Nowa Lewica w Radomiu

RADOM: NOWA LEWICA APELUJE  O ŚRODKI BUDŻETOWE , NA PODTRZYMANIE  PROGRAMU IN VITROmazowiecki program in vitro 2 jpg a

Relacja z konferencji prasowej:

Waldemar Kaczmarski, Przewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu, rozpoczynając   24 listopada konferencję prasową podziękował Edycie Malec-Ćwiek, Patrykowi Fajdkowi oraz wszystkim innym ludziom związanym z Lewicą za wprowadzenie  do Radomia poprzez budżet obywatelski programu leczenia niepłodności metodą in vitro. Jak  z kolei  nadmienił Patryk Fajdek, Wiceprzewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu, zwycięstwo w budżecie obywatelskim było zasługą społeczeństwa obywatelskiego, które na lata wyznaczyło kierunek działań dla władz naszego miasta.

Niestety pomimo ogromnego poparcia społecznego i sukcesu, bo 50 par mogło skorzystać w tym roku z dofinansowania leczenia, władze Radomia nie wpisały kontynuacji programu w projekt przyszłorocznego budżetu miasta. Zdaniem Waldemara Kaczmarskiego: „Ten program powinien być kontynuowany - mimo ciężkich czasów i braku środków w budżecie. Chociaż minimalne kwoty powinny się w nim znaleźć po to, aby utrzymać program.”

lewica 002 a

„Szczęście radomskich rodzin nie ma barw politycznych, dlatego wychodzimy z apelem do wszystkich radnych Rady Miejskiej, niezależnie od przynależności politycznej: Jest jeszcze czas, żeby ten budżet poprawić, żeby znaleźć w nim środki na radomski program in vitro, żeby dać nadzieję parom, które nie mogą mieć dzieci,  na posiadanie własnego potomstwa. Jest jeszcze czas na złożenie odpowiednich poprawek.” – nawoływał  Patryk Fajdek.

IMG 20221124 212547 443 1 a copy copy

Zdaniem Jolanty Sokołowskiej, członkini Zarządu Miejskiego Nowej Lewicy w Radomiu i wieloletniego pracownika radomskiej służby zdrowia, niepłodność zakwalifikowana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), do grupy  chorób cywilizacyjnych, jest problemem globalnym, który w nadchodzących latach będzie jeszcze przybierał na sile. Mimo alarmującej skali problemu tylko 20% par decyduje się na podjęcie leczenia niepłodności. Przeważa tu przede wszystkim czynnik ekonomiczny tj. problem z dostępem refundacji zapłodnienia pozaustrojowego pozbawia tej możliwości wiele par, których na in vitro po prostu nie stać. Tak więc Nowa Lewica uważa, iż metoda leczenia bezpłodności w najbliższych latach powinna być finansowana przez Narodowy Fundusz Zdrowia .Program ten powinien być dodany do koszyka świadczeń gwarantowanych.”

Jolanta Sokołowska przypomniała również, że w zamrażarce sejmowej czeka gotowy projekt dofinansowań leczenia niepłodności metodą in vitro. Lewica zaproponowała kwotę 300 mln zł rocznie, co wystarczyłoby na dofinansowanie  zabiegów  15 tysięcy parom pragnącym mieć własne dzieci .

lewica 006 1 a

Uzupełniające zdjęcia z konferencji prasowej:

Główni bohaterowie konferencji, od lewej strony: Patryk Fajdek, Jolanta Sokołowska i Waldemar KaczmarskiGłos na konferencji zabiera Waldemar KaczmarskiGłos na konferencji zabiera Patryk Fajdek

[Opr. PF,AL,MK]

Autor zdjęć: Piotr Nowakowski Cozadzien.pl, Ewa Barszczyńska, Mieczysaław Kaca]

Radom, dnia 25 listopada 2022r.

Działacze radomskiej Lewicy w dniu wczorajszym przekazali  wszystkim radnym przed zbliżającą się sesją budżetową pisma z prośbą, o znalezienie środków na finansowanie tego programu.

Treść wysłanego pisma jak poniżej:

IMG 20221125 083958 a

IMG 20221125 084010 b

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!